De ervaringen van onze vorige fietstochten hebben ons doen besluiten om ook dit jaar een heuse fietsvakantie te organiseren. Nu ja, niet van het kaliber van een pelgrimstocht naar Rome of Compostela, maar toch voldoende lang om opnieuw het gevoel te krijgen van een trektocht met de fiets.

De trektocht moest minder lang zijn gezien we geen vier weken kunnen uittrekken dit jaar en het accent zou meer liggen op toerisme dan op de sportieve inspanning. De dagelijkse afstand wilden we beperken tot 60 à 70 km per dag om voldoende tijd te hebben onderweg ook eens halt te houden bij interessante toeristische plekjes of bezienswaardigheden. We hebben ook onvoldoende kunnen voorbereiden tijdens het voorjaar door het overlijden van de papa van Mireille.

Waar ik vorig jaar zelf een groot deel van de tocht had uitgestippeld langs de noordkust van Spanje koos ik dit jaar voor een gekende fietsroute, uitgestippeld door beroepsmensen die de tocht zelf meermaals hebben uitgetest. Een fietsroute uitstippelen is immers geen sinecure. Vorig jaar is gebleken dat vooral de hoogteverschillen ons parten hadden gespeeld en ons hebben gedwongen de route onderweg aan te passen.

Uit het zeer rijke aanbod kozen we voor de Loire-kastelen fietsroute van Clemens Sweerman, uitgegeven bij “Pirola” met de medewerking van “Europafietsers” www.pirola.nl .

Deze fietsroute biedt heel wat varianten. Ik koos voor de trajecten langs de oevers van de Loire zelf en heb de route, die loopt van Saumur tot Nevers, uitgebreid met enkele trajecten van de Normandië-Bretagne route om te kunnen starten in Saint Nazaire aan de Atlantische kust. Rijden van de kust richting binnenland biedt wellicht ook het voordeel van de wind die vooral inlands waait en ons een duwtje in de rug kan geven, eerder dan steeds tegen de wind op te moeten rijden.

Alle bagage gaat opnieuw mee op de fiets, maar voor de overnachtingen kiezen we resoluut voor de hotelletjes en de gastenkamers. De tent gaat dit keer niet mee.

We vertrekken op maandag 28 juli en rijden met de auto naar Nevers, de eindbestemming. Daar zullen we overnachten in Hotel Balladins waar we de wagen zullen achterlaten tot we er terugkeren op donderdag 7 augustus om ‘s anderendaags terug huiswaarts te rijden.

Op dinsdag 29 juli nemen we de trein om 12u28 van Nevers tot Tours waar we zullen aankomen om 14u47 en aansluiting zullen nemen richting St. Nazaire om 16u12 waar we moeten aankomen om 18u42. De nodige tickets werden reeds gereserveerd bij de SNCF en de fiets zal mee de trein op gaan. In St. Nazaire zullen we overnachten in Hotel Première Classe Saint Nazaire.

Op woensdag 30 juli vertrekken we dan voor onze 9-daagse fietstocht en een afstand van ongeveer 625km om op 7 augustus terug aan te komen in Nevers.

Dag 1: 65 km van St. Nazaire tot Nantes
Dag 2: 66 km van Nantes tot Montjean-sur-Loire
Dag 3: 81 km van Montjean-sur-Loire tot Saumur
Dag 4: 78 km van Saumur tot Tours
Dag 5: 61 km van Tours tot Blois
Dag 6: 65 km van Blois tot Orléans
Dag 7: 77 km van Orléans tot Gien
Dag 8: 61 km van Gien tot Sancerre
Dag 9: 74 km van Sancerre tot Nevers.

http://europafietsers.nl/routes/loire-kast/route.htm

De rest van het verhaal lees je op deze blog vanaf 30 juli.
Veel leesplezier.smiley