Woensdag 30 juli. 66 km. Toen we vanochtend door het raam keken, scheen de zon en hoopten we op een zonnige dag. Toen we een uurtje later vertrokken, was de zon geruild voor donkere regenwolken, maar de hele dag is er geen druppel uitgevallen. In de namiddag werd het zelfs behoorlijk warm.

We zouden de volgende dagen langs de Loire fietsen, maar eerst moesten we óver de Loire fietsen en dat ter hoogte van de monding en dus over de immense brug van St. Nazaire. Indrukwekkend zoals je kan zien op de foto die van op een hele afstand werd genomen. Eenmaal op de rechteroever werd het kilometers lang fietsen, eerst op de niet verharde oever, later op rustige asfaltwegen. Goed halfweg moesten we van oever veranderen met de overzetboot, “le bac” zoals ze hem in Frankrijk noemen.

Veel water en veel natuur is er te zien in het estuarium van de Loire tot we de vuile industriezone van Nantes bereikten. En daar tussenin wonen mensen, in caravans, in hun eigen vuiligheid. Rondtrekkende roma die geen deftige standplaats hebben, krijgen of willen. Wie zal het zeggen?

In Nantes fietsten we recht naar het toeristisch Infocentrum waar we zeer vriendelijk aan een fietsvriendelijk hotelletje werden geholpen. De stadswandeling, het bezoek aan ons eerste Loirekasteel (het kasteel van de hertogen van Bretagne) en lekker eten “chez maman” in een leuk vintagedecor, maakten van deze eerste fietsdag een zeer geslaagde dag.