Vrijdag 1 augustus. 85 km. (T: 218 km). Vandaag werd er onweer voorspeld. De regenkledij zou dus binnen handbereik op onze fiets worden gebonden. Tot Saumur zou het ook de langste rit van de reis worden. Geen grote steden of bijzondere momenten op het programma; we zullen dus goed kunnen doorfietsen want Saumur, een hoofdstad voor de Loirewijn, bekoort ons wel. Geen grote steden, maar wat een mooie plekjes hebben we vandaag gezien (Chalonnes, La Poisonnière, Savonnière, Bouchemaine, Ste-Gemmes, Trêves). Mooie kantjes van die prachtige rivier en even zo mooie dorpjes. Van het onweer hebben we niets gemerkt want ook vandaag brandde de zon de hele dag op onze bezwete huid.

Vanmiddag – we hadden weer geen pic-nic gekocht- passeerden we in La Poisonnière. Een schitterend plekje om te lunchen, maar dan voor een lichte maaltijd, “une galette” met ingrediënten naar keuze. Een Bretoens gerecht hoewel de regio vandaag officieel niet tot Bretagne behoort, maar historisch daar toch aanspraak kan op maken. Politiek is een hertekening op basis van de oude grenzen misschien niet haalbaar, maar commercieel oh zo rendabel. Mensen kunnen soms zeer inconsequent zijn, dat zien we in Vlaanderen ook.

Aangekomen in Saumur hebben we een kamer geboekt in het Kyriad hotel, een fietsvriendelijk hotel met een warm onthaal en een aparte fietsgarage. Alles wat een fietsreiziger nodig heeft dus. En dan de lokale wijntjes gaan proeven, een heerlijke Crémant-de-Loire en een nog heerlijker Saumur Blanc 2011 (Les Damoiselles van het Domaine Champs Fleuris). Goede nacht en tot morgen.