Zaterdag 2 augustus. 69 km. (T: 287 km). In Saumur was het marktdag vanochtend. Ideaal dus om meteen het nodige proviand in te slaan. De voorbije twee dagen hadden we deze regel wat in de wind geslagen voortgaand op de ervaring dat er langs de Loire steeds voldoende culinaire verwenplekjes zijn. Bij het uitrijden van Saumur hebben we nog een glimp opgevangen van het sobere kasteel om enkele kilometers verder verrast te worden door troglodyten in Souzay-Champigny. Dit zijn uitgehouwen grotten in dalwanden, grotwoningen, wijnbedrijven en zelfs een vroegere handelsweg langs de Loire (zie foto). In Candes St. Martin waar de Vienne in de Loire vloeit, konden we een kijkje nemen in een bijzondere 12de eeuwse kerk die gebouwd werd op de plek waar Sint Maarten is gestorven. Terwijl volgens de legende, tijdens de overbrenging van het lijk van Sint Maarten naar Tours, overal waar ze langs kwamen de bomen begonnen te bloeien en de vogels begonnen te fluiten, werden wij op onze rit naar Tours vergast op drie hevige onweders. Het eerste hebben we vol trotse trekkersmoed getrotseerd. Voor een bezoek aan het kasteel van Doornroosje hebben we gepast om te kunnen profiteren van de zonnestralen en verder te fietsen. Tijdens het tweede onweer hebben we dan geschuild in een bar bij een warme koffie en een chocoladecake. De derde bui zagen we op ons afkomen toen we ter hoogte waren van Langeais. We hebben onze fietsen vastgelegd en een bezoek gebracht aan het kasteel waar in 1491 Anna van Bretagne getrouwd is met de Franse Koning Charles VIII en voor het eerst Koningin van Frankrijk werd. Het was dat huwelijk dat ook Bretagne definitief bij Frankrijk heeft ingelijfd. Ondertussen was het al na vijf uur en moesten we nog meer dan 25 km rijden tot Tours. Ook het kasteel met de prachtige tuinen van Villandry lag nog op ons traject. Dus hebben we besloten onze planning aan te passen en een hotelkamer te boeken in Villandry. Dan kunnen we morgenvroeg eerst de tuinen van het kasteel bezoeken en Tours gewoon doorkruisen.

P.S. spijtig genoeg ervaar ik problemen met het opladen van meerdere foto’s. Servercapaciteit, wifi-problemen? Geen idee maar vreselijk ambetant.